Kuninkaallisia häitä

Kuninkaalliset kiinnostavat ihmisiä – eikä suotta. Heidän elämänsä tuntuu olevan täynnä niin glamouria ja luksusta kuin kiehtovia ihmissuhdetarinoita ja tragedioitakin. Yksi ehdottomasti kiinnostavimmista kuninkaallisten elämiin liittyvistä puolista on heidän upeat, tarunhohtoiset häänsä, joita myös tavalliset ihmiset ovat päässeet seuraamaan television ja muiden medioiden välityksellä. Kuninkaallisten historia pursuaa ikimuistoisia kosintoja, hämmästyttävän hienoja pukuja, kauniita morsiuskimppuja ja tyylikkäitä hääpaikkoja. Ja tärkeimpänä on tietysti rakkaus: rakastuneiden pariskuntien onnen seuraaminen nostaa kyyneleen varmasti paatuneimpienkin katsojien silmäkulmille.

Ikimuistoisia kosintoja

Ennen itse häitä tapahtuu tietysti kosinta. Osa kuninkaallisista kosinnoista on kuin satukirjoista. Yhden aivan tuoreimmista kosinnoista sai kokea prinsessa Eugenie. Hän itse on kehunut kihlattunsa Jack Brooksmankin kosintaa erityisen ihanaksi ja romanttiseksi. Tapahtumapaikkana oli Nicaragua, tulivuoren katve järven rannalla. Hetki oli Eugenien mukaan täydellinen jo ennen kosintaa – aurinko oli juuri laskemassa. Jack polvistui ja esitti kysymyksensä yllättyneelle prinsessalle. Toisenlaista kuninkaallista kosintaa edusti puolestaan prinssi Harry. Hän esitti kysymyksensä Meghan Marklelle kesken tulevan rouvan ruuanlaittopuuhia.

Upeimmat kuninkaalliset häät ikinä

Yksi upeimmista hääjuhlista nähtiin 20. marraskuuta vuonna 1947, kun kuningatar Elisabeth – silloinen prinsessa Elisabeth – asteli alttarille Kreikan prinssi Philipin kanssa. Kaunis morsian ja komea sulhanen säteilivät Westminster Abbeyn kirkossa järjestetyssä tilaisuudessa. Loistokkuutta ja upeita asuja nähtiin myös Ruotsinmaalla, kun Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja Silvia Renate Sommerlath lausuivat vihkivalansa Tukholman Suurkirkossa kesällä 1976. Yksi aikansa mediaspektaakkeleista oli Walesin prinssi Charlesin ja lady Diana Spencerin vihkitilaisuus St Paulin katedraalissa vuonna 1981.

Dianan ja Charlesin huikeita häitä seurasi peräti 3 500 häävierasta ja 750 miljoonaa televisiokatsojaa. Lontoon kaduille kerääntyi huikeat miljoona brittiä, jotka halusivat päästä näkemään edes vilauksen hääparista. Häiden kuvattiin olevan ”kuin suoraan sadusta” ja pariskuntaa pidettiin varsinaisena unelmaparina. Myös viime vuosina on päästy todistamaan aivan ihania häitä muun muassa Ruotsin kruununprinsessa Victorian ja Daniel Westlingin saatua toisensa Tukholman Suurkirkossa sekä prinssi Williamin ja Catherine Middletonin sanoessa toisilleen ”tahdon” Westminster Abbeyn kirkossa.

Faktaa ja fiktiota

Nykyajan ilona on, että kuninkaalliset ovat monella tapaa lähempänä kansaa kuin ennen. Kuninkaallisten elämää voi seurata lehtien palstoilla ja esimerkiksi televisioidut häät mahdollistavat kokemuksen siitä kuin olisi itse häävieraana. Kuninkaalliset tapahtumat myös todellakin kiinnostavat ihmisiä. Esimerkiksi prinssi Williamin ja Catherine Middletonin häitä todisti tv:n välityksellä peräti kaksi miljardia ihmistä. Kuninkaallisista kiinnostuneiden ei kannata unohtaa myöskään erilaisia populaarikulttuurin tuotteita. Mikäpä sen mukavampaa kuin katsoa mukavasti kotisohvalla parhaita kuninkaallisista kertovia elokuvia tai lukea heistä kertovia kirjoja.

Upeat hääpuvut!

Yksi kuninkaallisten häiden mielenkiinnon – ja ihastuksen – kohteista ovat luonnollisesti morsianten ihanat hääpuvut. Eurooppalaiset kuninkaalliset ovat luottaneet niin kansainvälisten muotitalojen upeisiin luomuksiin kuin aivan kotimaistenkin suunnittelijoiden pukuihin. Yksi legendaarisimmista hääpuvuista nähtiin prinsessa Dianan yllä. David Emanuelin suunnittelemassa asussa oli valtavat puhvihihat sekä seitsemänmetrinen laahus.

Prinsessa Victoria luotti puolestaan ruotsalaissuunnittelija Pär Engsheden. Upea Victoria herätti ihastusta perintöhunnullaan ja tiaralla, jota myös hänen äitinsä oli käyttänyt omissa häissään. Catherine Middleton asteli puolestaan alttarille Alexander McQueenin pääsuunnittelija Sarah Burtonin ihastuttavassa norsunluun värisessä luomuksessa.