Säihkyvät kuninkaalliset jalokivet ja tarinat niiden takana

Kuninkaallisten elämään kuuluu poikkeuksellista kimallusta ja glamouria, ylellisyyttä ja häikäiseviä pukuluomuksia. Puvut tarvitsevat luonnollisesti seurakseen arvoisensa asusteet, ja ennen kaikkea korut. Kuninkaalliset jalokivet ovatkin vailla vertaa, niiden joukosta löytyy useita, upeita säihkyviä koruja, joista tavallinen kansa voi vain haaveilla. Monet koruista kantavat mukanaan myös palan historiaa niiden siirtyessä sukupolvelta toiselle. Osa koruista, kuten prinsessa Dianan kutreilla nähty Cambridge Lover’s Knot -tiara, on noussut ikoniseen asemaan.

Kuningasperheiden holvit ovat täynnä toinen toistaan upeampia koruja, jotka ovat mittaamattoman arvokkaita niin rahalliselta ja historialliselta arvoltaan kuin muistoarvoltaan. Koruista tekee poikkeuksellisia myös niiden valmistuksessa käytetty taidokas käsityö sekä suuret jalokivet, helmet ja korumetallit. Varmasti yksi ensimmäisistä asioista, joka tulee mieleen prinsessoista ja kuningattarista, on kruunu. Prinsessoiden legendaarinen koru onkin totta kai tiara. Tätä otsalle tai hiusten päälle sijoitettua puolikruunua kutsutaan myös diadeemiksi.

Cambridge Lover’s Knot -tiara

Yksi kuuluisimmista kuninkaallisista koruista on Cambridge Lover’s Knot -tiara. Tämä kenties maailman kuuluisin tiara valmistettiin vuonna 1913 kuningatar Elisabetin isoäidille eli kuningatar Marylle. Tiaraa valmistettaessa ei todellakaan säästelty timantteja. Kuningatar Elisabet peri tiaran kuningatar Maryn kuoltua. Ikonisen asemansa tiara sai kuningattaren lainatessa tiaran tulevalle miniälleen lady Diana Spencerille. Prinsessa Diana teki Cambridge Lover’s Knot -tiarasta varsinaisen tavaramerkin ja kyseistä tiaraa on pidetty Dianan suosikkina.

Cambridge Lover’s Knot -tiara aiheutti kuitenkin myös ongelmia kantajalleen. Se on varsin painava, mikä aiheutti ainakin Dianalle päänsärkyä. Lisäksi tiaraan kuuluvat helmet aiheuttivat äänekkyyttä korua käytettäessä. Prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin erottua tiara palautui kuningatar Elisabetille. Tiara yhdistettiin niin vahvasti Dianaan, että vuonna 2015 nousi kohu silloisen herttuatar Catherinen esiinnyttyä se päässään Buckinghamin palatsissa pidetyllä diplomaattivastaanotolla. Kriitikoiden mukaan vielä ei ollut aika tiaran julkiselle käytölle.

Kuninkaallisia kihla- ja vihkisormuksia

Kuninkaalliset häät ovat aina valtava tapahtuma – ja yksi aiheista, joita käsitellään myös blogini sivuilla. Jo ennen häitä jännitettävää riittää muun muassa siinä, millainen kihlasormus morsiamella on. Hääpuvun ja muun kimalluksen keskellä kihlasormus on yksi kiinnostusta herättävistä elementeistä. Kuninkaallisten kihlasormusten joukko on perin värikäs. Kihlasormuksina on käytetty niin perintökalleuksia kuin aivan upouusiakin luomuksia ja jalokivet vaihtelevat pienistä ja arkisista suorastaan jättimäisiin. Kuuluisin kihlasormus on nähty prinsessa Dianan sormessa.

Romanovien kadonneet jalokivet

Venäjällä 1613–1917 hallinneet Romanovit olivat kuuluisia siitä, että heidän korukokoelmansa oli yksi eurooppalaisten monarkioiden upeimmista. Hovin naisten yllä nähtiin toinen toistaan upeampia helmiä ja timantteja. Arvokkaimpia ja upeimpia koruja säilöttiin keisarillisessa koruvarastossa, eli niin kutsutussa Timanttihuoneessa, joka sijaitsi Pietari Suuren 1600-luvulla perustamassa Pietarin Talvipalatsissa. Jalokivien turvaamiseksi kehitetyt varotoimenpiteet osoittautuivat kuitenkin loppujen lopuksi riittämättömiksi. Vuoden 1917 vallankumouksen melskeessä suuri osa näistä upeista jalokivistä katosi – koskaan löytymättä.